Artium7416.jpg
HomeRenovation-2019-winner-Thearthouse.j
In-Design Template

The concept for this whole home renovation started with an extensive art collection. 

Each piece is a priority, so the goal was to create a livable gallery where art and living intertwine.

THE PLAN

In order to achieve this, we needed to remove all reminders of the previous dark palette and confined interior layout.
 

We undertook major structural changes in order to get there.  This started with opening up the entire first floor and removing nearly all interior partition walls.  The result is a bright, open floor plan that visually flows from front to back.

117 Waverly - Interior Render (3).jpg

THE SKETCH 

Sometimes pencil to paper is the most fun way to create and visualize. 

117 Waverly - hand sketch.JPG

THE PLAN

The plan is coming together and optional details are presented. Space maximization, clean lines and symmetry is key in this design.

117 Waverly - Kitchen Elevations.JPG

CAN YOU SEE IT? 

The overall width of this home maxes out at 15’-6” so fitting a modern kitchen with full-size appliances, a powder room, dining area, bar area and living space, was a challenge. 

 

We embraced the length of the space and the linear shapes it created and emphasized them by installing waterfall quartz countertops along the main cabinet run and island. 

117 Waverly - Interior Render.jpg

THE BEFORE

We love showing before pictures. The original layout was quite narrow and confined. 

Before Pic Waverly.JPG

GOING TO NEW HEIGHTS

On the upper levels, the bathroom was fully updated to a clean, modern space and the installation of a new stairwell meeting modern code standards was installed to connect the tenants to the precious studio space of the loft above.

Artium7564.jpg

OUR SERVICES

Creative elements, like the custom frosted glass partition wall, allow natural southern light to penetrate the space while creating a division between the new powder room / entry and the remainder of the home.

Artium7416.jpg

THE FINALLY 

We replaced the entire second floor framing system, widened the existing 30” wide stair to modern code and updated the existing staircase with heavy modern birch treads and steel rods running from tread to underside of ceiling. The stair detail is unexpected and it creates an amazing central focal point.

Artium7442.jpg

The success of this space lies in the art itself.  The space is understated enough to not interfere with the beauty of each piece.  As art lovers ourselves, we feel immensely satisfied with the result.