Artium7416.jpg
HomeRenovation-2019-winner-Thearthouse.j
The ART House

The concept for this whole home renovation started with an extensive art collection. 

Each piece is a priority, so the goal was to create a livable gallery where art and living intertwine.

THE PLAN

In order to achieve this, we needed to remove all reminders of the previous dark palette and confined interior layout.
 

We undertook major structural changes in order to get there.  This started with opening up the entire first floor and removing nearly all interior partition walls.  The result is a bright, open floor plan that visually flows from front to back.

117 Waverly - Interior Render (3).jpg

THE SKETCH 

Sometimes pencil to paper is the most fun way to create and visualize. Our extremely talented designer sketched this out (yes, by hand) as the first concept drawing. This drawing formed the inspiration of the rest of the project

117 Waverly - hand sketch.JPG

THE PLAN

From that sketch, the plan starts to come together. Optional details are presented to customize the space to the clients unique needs. Space maximization, clean lines and symmetry is key in this design. The long lines of the cabinetry and island draw the eye immediately from the foyer towards the back of the home. This allows the person to instantly take in the bright and open space. 

117 Waverly - Kitchen Elevations.JPG

CAN YOU SEE IT? 

The overall width of this home maxes out at 15’-6” so fitting a modern kitchen with full-size appliances, a powder room, dining area, bar area and living space, was a challenge. 

 

We embraced the length of the space and the linear shapes it created and emphasized them by installing waterfall quartz countertops along the main cabinet run and island. 

117 Waverly - Interior Render.jpg

THE BEFORE

We love showing before pictures. The original layout was quite narrow and confined. The kitchen was located in a tucked away corner at the front of the house. There was a lack of flow or a powder room. By knocking down all interior walls and restructuring the ceiling we were able to develop an open concept plan that the clients could not have originally thought possible. 

Before Pic Waverly.JPG

GOING TO NEW HEIGHTS

On the upper levels, the bathroom was fully updated to a clean, modern space and the installation of a new stairwell meeting modern code standards was installed to connect the tenants to the precious studio space of the loft above.

Artium7564.jpg

OUR SERVICES

Creative elements, like the custom frosted glass partition wall, allow natural southern light to penetrate the space while creating a division between the new powder room / entry and the remainder of the home.

Artium7416.jpg

THE FINALLY 

We replaced the entire second floor framing system, widened the existing 30” wide stair to modern code and updated the existing staircase with heavy modern birch treads and steel rods running from tread to underside of ceiling. The stair detail is unexpected and it creates an amazing central focal point. There is a hidden door in the floor to the basement which allows the maximum use of space. By having an amazing design to top quality craftsmen and materials we created a stunning space for these clients.  

Artium7442.jpg

The success of this space lies in the art itself.  The space is understated enough to not interfere with the beauty of each piece.  As art lovers ourselves, we feel immensely satisfied with the result.